הזמן חבר וקבל 50 נקודות
הזמנה נשלחה אל
העלייה המטאורית בשוויו של הביטקוין ונהירת הציבור למטבע הדיגיטלי, מובילים האקרים ונוכלים לעשות שימוש בביטקוין כדי לבצע הונאות ולגנוב כסף מאנשים תמימים.
במדריך זה ננסה לגעת בהונאות הסייבר הנפוצות ביותר בעולם הביטקוין בפרט והמטבעות הדיגיטליים בכלל, וכיצד יש להיזהר מהן.
נדגיש, כי לא נסקור במדריך זה את השימוש בביטקוין כאמצעי לטשטוש עקבות בתשלום ברשת האפלה.
ישנם מספר אפיקי רכישה של ביטקוין ומטבעות דיגיטליים בישראל, המרכזיים שבהם: חלפני מטבעות דיגיטליים וקנייה דרך בורסות דיגיטליות. בקניית מטבע דרך חלפן מטבעות, על הלקוח לפתוח "ארנק" ביטקוין. לאחר מכן, הלקוח משלם כסף לחלפן, שבתמורה מעביר לו ביטקוין (לאחר לקיחת עמלה, כמובן) לארנק הדיגיטלי שלו.
לחלופין, בחלק מבורסות המטבעות הדיגיטליים, ניתן לקנות מטבעות ישירות עם כרטיס אשראי, או להעביר אליהן כסף מהארנק.
לא ניכנס לעומק לדרכי הרכישה של ביטקוין במדריך זה, אלא נעסוק בהונאות הקשורות אליו.
כמו כל ממשק אינטרנטי, גם מטבעות דיגיטליים הם כר פורה למתקפות פישינג רבות, ביניהן:
כיצד להיזהר מהונאות פישינג:
רשתות חברתיות הן כר נרחב להונאות ביטקוין. ראו לדוגמה את המקרה שפורסם לאחרונה על פריצה לטוויטר, בו ההאקר פרסם בשם ידוענים רבים שהם רוצים "לתת חזרה" – אם רק תשלחו להם קצת ביטקוין, הם יחזירו לכם הרבה יותר.
בנוסף, גם ברשתות חברתיות אחרות צצות מפעם לפעם הונאות ביטקוין אשר יעודדו אתכם להעביר ביטקוין לארנק מסוים, כמובן בתמורה לסכום או זכיה השווים הרבה יותר.
הדרך להימנע מהונאות כאלו היא פשוטה ביותר – אין מתנות חינם. אל תשלחו ביטקוין או כל סכום כסף למישהו שאינכם מכירים, במיוחד אם מדובר בהבטחה שתקבלו יותר בעבור הכסף שתשלחו.
אנשים רבים הסוחרים במטבעות דיגיטליים, משתמשים בארנקים למטבעות דיגיטליים. ישנם מספר סוגים של ארנקים, כאשר ניתן באופן כללי לסווג אותם לארנקים "קרים" או "חמים" – כאלו שאינם מחוברים לאינטרנט, וכאלו שכן מחוברים לאינטרנט, בהתאמה. ככלל, ארנקי חומרה קרים נחשבים לבטוחים יותר, ואנו בהחלט ממליצים להשתמש בהם. בהקשר זה, חשוב לציין אירוע יוצא דופן שקרה לחברת הארנקים "Ledger":
עם זאת, אנשים רבים עושים שימוש בארנקים עם קישור לאינטרנט, שכן אלו פשוטים יותר לשימוש ובד"כ זולים יותר. האקרים מנסים להפיץ לשוק אפליקציות ארנק מזויפות, איתם הם מבצעים שתי פעולות עיקריות:
אנו ממליצים לקרוא את הפרסום של חברת האבטחה ESET בנושא.
איך ניתן להיזהר?
הרעיון בהונאות פונזי של מטבעות דיגיטליים דומה מאוד להונאות פונזי אחרות: ישנו מוצר כלשהו המבטיח תשואה גדולה בהרבה מהמקובל או אפשרי בשוק, מה שגורם לאנשים רבים להשקיע ובאמת לקבל את התשואה שהובטחה להם. הבעיה נוצרת כאשר משתמשים רבים מדי רוצים למשוך את כספם. בגלל שהמוצר אינו אמיתי, והתשואה למעשה מבוססת על כך שמשקיעים נוספים יכניסו את כספם, כאשר משקיעים מפסיקים להגיע, או כאשר יותר מדי אנשים רוצים את כספם, ההונאה קורסת כמגדל קלפים.
בהונאות פונזי של מטבעות דיגיטליים לרוב מדובר בהשקעה במטבע מסוים והבטחה לתשואה גדולה בעקבות ההשקעה. כך למשל, אחת מההונאות הגדולות בעולם המטבעות הדיגיטליים הייתה של Bitconnect, אשר הבטיחה תשואה גבוהה מאוד.
ICO (Initial Coin Offering) הוא למעשה מימון חברה/פרויקט או כל מיזם אחר דרך מטבעות דיגיטליים, באמצעות מימון המונים. לדוגמה, סטארטאפ שרוצה לגייס כסף במהירות ולא לעבור דרך המשקיעים המקובלים, יכול לנסות ולקבל השקעות דרך עולם המטבעות הדיגיטליים.
למרבה הצער, מרבית ה-ICO היו הונאות מוחלטות, שכל מטרתם היה הוצאת כסף במרמה, כפי שפורסם בדו"ח בנושא, שגילה שקרוב ל-80% מה-ICOs היו למעשה הונאות.
כיום, קשה למצוא ICOs, ואנחנו בהחלט ממליצים להימנע מלהשקיע בהן.
עולם ההשקעות מסוג זה במטבעות הדיגיטליים עבר טרנספורמציה, וכיום ניתן להשקיע ב-IEO (Initial Exchange Offering) דרך בורסות המסחר. זו למעשה דרך דומה של חברות לגייס כספים באופן מהיר, דרך בורסות מסחר למטבעות דיגיטליים, רק שבמקרה הזה הלקוח משקיע דרך הבורסה, ולא מעביר כסף באופן ישיר לחברה המגייסת. כך, ללקוח יש יותר הגנה מפני הונאות, שכן ההשקעה נבדקת בקפדנות על ידי בורסת המסחר.
איך ניתן להיזהר?
בהצלחה!