הזמן חבר וקבל 50 נקודות
הזמנה נשלחה אל
וירוסים, כופרות, תולעים, סוסים טרויאנים – ככל הנראה כולם נתקלו באחד מהמונחים הללו בכל הקשור לאבטחת המחשב שלהם. לכל אחד מהם משמעות מעט שונה, ולכן במדריך זה נקרא לכולם בשם אחיד – "נוזקה" (ידועה גם בשם "רושעה", או "Malware" באנגלית), שפירושה כל תוכנה זדונית שנמצאת על המחשב שלנו ומזיקה לנו בדרך כלשהי.
במדריך זה נרצה לסקור את הבסיס להגנה מפני רושעות: מהן דרכי ההדבקה הנפוצות, כיצד לבחור אנטי-וירוס, מאילו קבצים להיזהר, ולמה כדאי לשים לב כאשר אנו גולשים באינטרנט.
שימו לב כי במדריך זה אנו מתייחסים למחשב האישי, אך רבים מהתכנים בו רלוונטיים גם לשימוש בסמארטפון.
נוזקות יכולות לפגוע בנו במגוון דרכים:
ועוד ועוד… למעשה, נוזקות יכולות לספק להאקרים גישה לכל דבר שאנו עושים במחשב האישי שלנו.
נוזקות יכולות להדביק את המחשב בדרכים רבות. שימו לב, שהתקנת מרבית הנוזקות דורשת מעורבות משתמש (למעשה, טעות של המשתמש), כמו למשל התקנה של תוכנה ממקור מפוקפק, או עדכון לתוכנה שנראה לכאורה לגיטימי. לא נדבר במדריך זה על חולשות zero-day המאפשרות התקנה של נוזקות גם ללא מעורבות משתמש, שכן השימוש בהן נדיר כנגד המשתמש הביתי.
אם כן, להלן כמה משיטות ההדבקה החשובות ביותר:
מעבר לאמצעי הזהירות המובנים מאליהם שעולים מדרכי ההגעה של נוזקות למחשב, ישנם מספר דגשים חשובים נוספים:
תוכנות אבטחה הינן אנטי-וירוס בשמן הגנרי, או "Security Suite" – חבילת אבטחה – בשמן העכשווי יותר. זהו מונח המתאר תוכנה המספקת מגוון שירותים לטובת אבטחת המחשב. כיום, תוכנות האבטחה הן כבר הרבה יותר מרק אנטי-וירוס, ולכן, ישנם מספר פרמטרים שחשוב להכיר כאשר באים לבחור חבילת אבטחה:
שימו לב למחיר החבילה – אמנם ישנן חבילות חינמיות לא רעות בכלל, אך רובן לא יציעו לכם את אותם הפיצ'רים שהחבילות בתשלום יציעו. עם זאת, ישנם לא מעט משתמשים שהחבילה הבסיסית והחינמית בהחלט תספיק עבורם. ניתן לראות השוואה בין תוכנות אבטחה חינמיות בלינק הבא (אתר חיצוני).
אבטחת המחשב כוללת שילוב של ערנות המשתמש וחבילת אבטחה איכותית. ודאו שאתם מדריכים גם את הילדים ובני/בנות הזוג כיצד להשתמש במחשב ובאינטרנט באופן בטוח, והתקינו חבילת אבטחה איכותית. כך תורידו למינימום את האפשרות שתיפגעו.
בהצלחה!