קנייה בטוחה באינטרנט

  1. שלב 1 מתוך 11
  2. שלב 2 מתוך 11
  3. שלב 3 מתוך 11
  4. שלב 4 מתוך 11
  5. שלב 5 מתוך 11
  6. שלב 6 מתוך 11
  7. שלב 7 מתוך 11
  8. שלב 8 מתוך 11
  9. שלב 9 מתוך 11
  10. שלב 10 מתוך 11
  11. שלב 11 מתוך 11

קנייה בטוחה באינטרנט

מבוא

קנייה בטוחה באינטרנט

ישראל היא מעצמת קניות ברשת. מרבית הישראלים כבר רכשו ברשת, וישראלים רבים רוכשים בה באופן קבוע.  פשוט, קל ונוח לקנות ברשת, ולכן כולנו עושים זאת. לצערנו, גם קל מאוד ליפול ברשת של נוכלים והאקרים, האורבים על מנת לגנוב את פרטינו האישיים, בהם גם פרטי כרטיס האשראי שלנו.

כמות הקניות באינטרנט גדלה באופן משמעותי, ויחד עם הקניות, מתרבים גם ניסיונות ההאקרים לתקוף אותנו ולגנוב את כספנו.

להלן מספר טיפים פשוטים לרכישה נכונה ובטוחה ברשת האינטרנט. איננו יכולים, כמובן, להבטיח הגנה של 100%, אך אם תיישמו טיפים אלו, תפחיתו באופן משמעותי ביותר את הסיכוי שתיפגעו מהאקרים, כאשר תקנו ברשת.

טיפ מספר 1

רכישה דרך WiFi ציבורי

טיפ מספר 1

אל תרכשו ברשת, ואל תוסיפו פרטי כרטיס אשראי (למשל באפליקציות תשלומים כמו Paypal) דרך WiFi ציבורי (כזה של בתי קפה, חנויות, שדה תעופה וכד'). אם אתם חייבים, השתמשו ב-VPN. אם אתם קונים דרך הטלפון הסלולרי במקום בו יש חיבור ל-WiFi ציבורי, העדיפו לקנות דרך הרשת הסלולרית – היא בטוחה הרבה יותר. לפרטים נוספים על הסכנות ב-WiFi ציבורי, היכנסו למדריך שלנו בנושא.

טיפ מספר 3

אתרים מוצפנים ובטוחים

טיפ מספר 3

לעולם אל תתנו את פרטי כרטיס האשראי שלכם, או כל פרט אישי אחר שלכם באתר שאיננו מוצפן. ודאו שבתחילת כתובת האתר מופיע "https" וסימון מנעול.

כך זה ייראה בדפדפנים השונים

  • Google Chrome
    Google Chrome
  • Mozilla Firefox
    Mozilla Firefox
  • Microsoft Edge
    Microsoft Edge

טיפ מספר 3

חנויות מוכרות

טיפ מספר 3

רכשו בחנויות מקוונות מוכרות. אל תתפתו לקנות בחנות שלא שמעתם עליה מעולם רק כי המחירים שלה הכי זולים. חפשו המלצות ברשת, והתייעצו לפני שאתם נותנים את פרטיכם האישיים בחנות כזאת. זכרו – אם זה טוב מדי מכדי להיות אמיתי – זו כנראה הונאה.

טיפ מספר 4

קנייה עם שירות מתווך

טיפ מספר 4

מומלץ לרכוש באמצעות שירות מתווך כמו פייפאל (PayPal), גוגל פיי (Google Pay) או אפל פיי (Apple Pay), בו פרטי כרטיס האשראי לא נחשפים לאתר הקניות עצמו.

טיפ מספר 5

טיפ מספר 5

היו חשדנים (!) אם אתר האינטרנט מבקש מכם פרטים שאין בהם צורך, כמו למשל מספר רישיון נהיגה, תעודת זהות או דרכון. מעבר לפרטי כרטיס אשראי ופרטים אישיים אין סיבה שהאתר יבקש מכם פרטים אישיים נוספים.

טיפ מספר 6

היזהרו מ-Phishing

טיפ מספר 6

היזהרו מ-Phishing. אל תיכנסו לאתרים מקישור שקיבלתם ב-SMS או במייל, גם אם נשמע לכם שמדובר במבצע ממש שווה. מעוניינים במבצע שהוצע לכם? הקלידו מחדש את כתובת האתר בשורת הכתובות והיכנסו אליו. שימו לב שכתובת האתר נשמעת לכם הגיונית (שם הדומיין מתאים לשם החברה ללא טעויות כתיב).

הישארו מחוברים – מוזמנים להתעדכן גם במדריך phishing שפרסמנו

טיפ מספר 7

שימוש במוצר אבטחה

טיפ מספר 7

מומלץ להשתמש בתוכנת Internet Security כחלק מחבילת האבטחה של המחשב שלכם. מרבית חבילות האבטחה של החברות הגדולות מכילות גם מוצר מסוג זה, אשר תפקידו להגן עליכם מפני כניסה לאתרים מפוקפקים ומפני מתקפות פישינג. להשוואה בין מוצרי אבטחה מובילים.

טיפ מספר 8

תשלום דרך האתר

טיפ מספר 8

כאשר אתם משלמים לצד ג' דרך אתר (כמו eBay או Airbnb), תמיד העבירו את הכסף במערכת התשלומים של האתר, ואל תסכימו להעביר כסף למוכר מחוץ לאתר (למשל, בהעברה בנקאית, או בהעברת PayPal ישירה). שיטת פעולה זו נפוצה אצל נוכלים במטרה לגנוב כסף, ואתרי מכירות שמוכרים מוצרים מצד ג' עושים מאמצים כדי למנוע זאת. לדוגמה, הסתכלו על העמוד בנושא שפירסם אתר Airbnb.

טיפ מספר 9

שימוש בכרטיס אשראי אחד

טיפ מספר 9

הקצו כרטיס אשראי אחד בלבד לקניות באינטרנט, ובדקו את פירוט החשבון באופן תדיר.

לסיכום

לסיכום

אין סיבה שלא ליהנות מקניות באינטרנט, אך החוויה יכולה להיפגע מאוד אם נופלים קורבן להאקרים. הדבר החשוב ביותר הוא להיות עירניים ולשים לב לכל דבר שנראה לכם מוזר.

אם נפגעתם מהאקרים, פנו מיד לחברת האשראי ובטלו את כרטיס האשראי. חויבתם שלא ברצונכם – בררו לגבי אפשרות לביטול העסקה או החזר חלק מהתשלום בשל שימוש לרעה בכרטיס האשראי או עסקה במסמך חסר (בהתאם לחוק כרטיסי חיוב, התשמ"ו-1986)

במידת הצורך, ניתן לפנות גם למערך הסייבר הלאומי (team@cyber.gov.il) ולמשטרה.

תתחדשו!